Всяко лице с временна закрила у нас има всички права, като здравноосигурено

...
Всяко лице с временна закрила у нас има всички права, като здравноосигурено
Коментари Харесай

Как бежанците с временна закрила у нас може да си изберат лекар

Всяко лице с краткотрайна протекция у нас има всички права, като здравноосигурено лице при приемане на медицинска/дентална помощ и медикаменти по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Срокът, за който българската страната ще го осигурява здравно, в случай че изяви желание, е:

- Ако е на възраст от 18 до 60 години - 3 месеца;

- Ако е на възраст до 18 години и над 60 години - за периода на престояване в България.

Има правото, като здравноосигурено лице, „ свободно да избере общопрактикуващ доктор (ОПЛ) в лечебно заведение за първична извънболнична здравна помощ, сключил контракт с НЗОК, на територията на цялата страна.

Ако не е доволно от общопрактикуващия си доктор, може да избере друг персонален доктор всяка календарна година в интервала от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.

 istock istock
В случаите, когато е установена трайна неспособност на определения от лицето общопрактикуващ доктор да оказва първична извънболнична помощ или лечебното заведение, в което той работи, няма подписан контракт с РЗОК, както и при смяна на сегашния му адрес има право на нов непрекъснат избор, отвън посочените периоди, т.е., когато и да е на годината.

Общопрактикуващият (личният) доктор е задължен да му окаже медицинска помощ от датата на избора, като го включи в пациентската си листа от тази дата.

Може да се регистрира и онлайн при ОПЛ посредством Персонализираната осведомителна система (ПИС) на НЗОК, при изискване че има електронен автограф, с който да подпише регистрационната форма за избор на персонален доктор.

Осигуряват по 356 лева за 3 месеца за разноски и наеми на работещи украинци у нас

Формулярите за избор на общопрактикуващ доктор могат да се изтеглят от уеб страницата на НЗОК - меню „ За жителите “ - линк „ Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ доктор “.

 istock istock
Справка за общопрактикуващите лекари, сключили контракт с НЗОК, може да се направи на уеб страницата на НЗОК - меню „ Информация за контрактувани действия “ - линк „ Търсене на договорни сътрудници и действия “ - подлинк „ Общопрактикуващи лекари “.

Общопрактикуващият доктор няма право да откаже да включи лицето в регистъра си, в случай че е предоставило регистрационна форма за непрекъснат избор.

Ако се затруднява да избера общопрактикуващ доктор, може да се обърне към районната здравноосигурителна каса (РЗОК) по местоживеене.

Общопрактикуващият доктор може да назначава нужните профилирани медико-диагностични проучвания.

Високоспециализирани медико-диагностични > проучвания (ВСМДИ) се назначават от лекари експерти.

Имунизациите и ремунизациите на децата се правят единствено от общопрактикуващия доктор, съгласно Имунизационния календар на Република България.

Лекарствени артикули, които ОПЛ може да предписва:

- При сбъднат краткотраен избор предписанията се правят от определения общопрактикуващ доктор.

- Ако казусът е незабавен, пациентите следва да се извърнат към структурите на незабавна помощ: незабавен кабинет в лечебно заведение или към Бърза помощ на тел:112.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР